- SAMMANFATTNING
Dessa regler är till för att göra det så trevligt som möjligt för alla medlemmar i vår förening. För att det ska fungera måste vi alla visa hänsyn och sköta vår odlings- och stuglotter på bästa sätt. För att tydliggöra detta har dessa regler tagits fram och beslutats av föreningen.
Det finnas regler för hur vi gör om ordningsreglerna inte följs, om åtgärd ej sker inom 14 dagar efter att skriftlig tillsägelse tilldelats kan uteslutning av medlemskap ske.
2. INLEDANDE FÖRUTSÄTTNINGAR (sammanfattning av stadgarna)
Föreningens syfte
Torsjödals koloniförening är en ideell förening som har till ändamål att ansvara för skötsel och underhåll av den mark som föreningen arrenderar av Södertälje kommun.
Medlemmens allmänna ansvar och skyldigheter
För att vara medlem har man accepterat och förstått föreningens stadgar och ordningsregler. Information förmedlas på det svenska språket, varje medlem ansvarar för att kunna ta del av den.
Medlem är skyldig att betala medlemsavgift i rätt tid, deponering för odlingslott (gäller ej stugägare), arrendeavgift och extra avgift enligt årsmötets beslut. Deposition återbetalas när medlem lämnar föreningen, förutsatt att kolonilotten är iordningställd.
Nära anhörig till avliden medlem har rätt att överta medlemskap för dennes odlings- och stuglott, ska godkännas via avtal med föreningens styrelse.
Odlingslott som lämnas återgår alltid till föreningen och medlem kan ej överlämna till annan person.
Samtliga odlingslotter fördelas via styrelsen.
Brott mot reglerna
Medlem kan uteslutas ur föreningen efter beslut av styrelsen om medlem bryter mot föreningens stadgar och ordningsregler.
Medlem kan på samma sätt uteslutas om medlem allvarligt motarbetar föreningens ändamål och syfte.
Uteslutning
Det finnas regler för hur vi gör om ordningsreglerna inte följs, om åtgärd ej sker inom 14 dagar efter att skriftlig tillsägelse tilldelats kan uteslutning av medlemskap ske.
Om medlem utesluts och odlingslott kräver iordningsställande ska kostnad för detta betalas av medlem.
Om obetalt arrende till föreningen ska denna betalas av medlem.
Om det gäller uteslutning där medlem har stuga ska medlem påbörja försäljning skyndsamt.
Information angående stadgar, ordningsregler, senaste årsmötesprotokollet samt aktuell koloniinformation finns tillgängliga på föreningens hemsida www.torsjodal.se.
ORDNINGSGREGLER
Medlem ansvarar för att även besökande gäst följer ordningsreglerna.
Vattentäkt
Koloniområdet ligger på kommunens vattentäkt (dricksvattensreservoar) vilket innebär att kemikalier och gifter inte får användas inom området då dessa kan förstöra dricksvattnet, inte heller får nedbrytbar plast användas då den ger upphov till microplaster vilket är miljöfarligt. Regler för att möjliggöra miljöcertifiering enligt Koloniträdgårdsförbundets principer ska följas. Vid olyckshändelse ska 112 kontaktas.
Trädgårdsavfall.
Medlem ska ha en egen kompost. Efter förmultning återanvänder medlem jorden på den egna lotten i enlighet med miljöcertifieringsarbetet alternativt gräver ned sitt trädgårdsavfall på den egna lotten. Det går också att transportera växtmaterialet till någon av kommunens avfallsanläggningar. Flisade grenar från beskärning av träd och buskar används med fördel för att täcka marken kring buskar och träd för att motverka ogräs.
Det är inte tillåtet att kasta trädgårdsavfall, grenar från buskar och träd utanför sin egen lott.
Kemikalier, växtgifter
Miljömärkta rengörings-, tvätt- och diskmedel, tvål och schampo ska användas.
Miljövänliga grillstartare ska väljas.
Ekologiskt framställda och naturliga gödningsmedel ska användas. Ekologiskt naturgödsel säljs i säckar i butik. Benmjöl, blodmjöl, stenmjöl, alger och kompost är bra gödningsprodukter.
Vid köp av fröer ska ekologiska fröer väljas.
Byggmaterial liksom målarfärger ska vara av sorter med minsta möjliga negativa miljöpåverkan.
Spillmaterial ska lämnas till återvinningsstation.
Hushållsavfall
Återvinningskärl finns tillgängliga under odlingsperioden och ska bara användas för vad de är avsedda för.
Grovsopor och övrigt avfall ansvarar medlem själv för att transportera till återvinningsstation.
I Södertälje finns återvinningsstationer, Tveta och Returen.
Odlingslotter och stuglotter får inte användas som uppsamlingsplats för skräp eller sopor.
Vatten
Vattning av grödor får göras med vattenslang eller via vattenspridare, före kl. 10 på morgonen och efter kl. 17 på kvällen. Övrig tid endast bevattning med kanna. Gräsmattor ska aldrig vattnas.
Samla regnvatten i tunnor. Bevattningsanläggning kopplas med fördel till regntunna, styrning med solceller. Övriga automatiska bevattningsanläggningar ska förankras med styrelsen.
Vattenslangar får inte grävas ner under marken.
När vatten inte används ska vattenkranen vara avstängd.
Pool eller badtunna får ej anläggas, endast en mindre modell av barnpool kan accepteras.
Invasiva växter och ohyra
Växter som angripits av kvalster eller fått någon smittsam sjukdom som har förmåga att snabbt sprida sig, ska bekämpas på ett sakkunnigt sätt eller grävs upp. Bestånd av den invasiva växten ”Parkslide” ska rapporteras till styrelsen för diskussion om bästa bekämpningsmetod. Spridning måste undvikas. Även andra invasiva trädgårdsväxter ska bekämpas.
Invasiva växter betraktas som riskavfall och ska lämnas till återvinningscentral.
Eldning
Vi följer föreskrifter ställda via Södertälje kommun, Eldning – Södertälje kommun (sodertalje.se)
Enbart torrt trädgårdsavfall som kvistar och ris får eldas under de specifika veckor som fastställs av Södertälje kommun, då vädret är gynnsamt beträffande vindar och nederbörd.Eldning får endast ske på odlingslotten i en eldtunna. Eldning får ej ske direkt på marken då risk för jord brand finns och eld sprider sig via rotsystemet. Vatten måste finnas tillgängligt.
Eldning av material som ej är trädgårdsavfall är förbjudet. Villkoren i Arrendeavtalet med Södertälje kommun lyder: ”Arrendatorn får inte använda arrendeområdet så att risk för miljöskada uppkommer”. Om eldstad finns i stugan ska stugägare själv meddela stadens sotare så att de kan göra de lagstadgade kontroller som föreskrivs. Sotning ska ske vart 3:e år och brandskyddskontroll ska ske vart 6:e år enligt Lag (2003:78) om skydd mot olyckor.
Kolgrill och gasolgrill är godkända, kolgrill ska eldas med grillkol eller briketter.
Bildäck är brandfarliga och får ej förvaras på området.
Bilar
Bilar ska parkeras på avsedd parkeringsplats, ingen har egen parkeringsplats. Stugägare kan parkera vid egen stuga om plats finns för detta, övrig trafik får ej hindras och plats måste finnas för utryckningsfordon. Det är ej tillåtet att parkera utanför annan medlems stuga och med detta spärra dennes inträde.
Nedfart till odlingslotter får inte användas för parkering.
Transport till odlingslott får bara göras för på- och avlastning. Skottkärra kan användas.
Hastighetsbegränsning gäller inom hela området. Tänk på att vägarna är smala och att barn finns inom området.
Bilar eller annat motorfordon får ej långtidsparkeras, tvättas eller repareras inom området.
Varje medlem har rätt att få ett (1) parkeringstillstånd per säsong som ingår i arrendeavgiften. Förlorat parkeringstillstånd ersätts mot kostnad.
Toaletter
Allmänna toaletter finns inom området. Samtliga medlemmar som använder toaletterna ansvarar för att lämna toaletten som man önskar finna den, toalettpapper ska slängas i toalettstolen, skräp ska slängas i papperskorg.
Sanitetsprodukter som blöjor, bindor och tamponger ska slängas i papperskorg.
Säkerställ att vatten inte står och rinner, slamtanken är begränsad vilket medför risk för översvämning.
Städning av toaletterna sker via städfirma.
Gångar och Grindar
Vägar och gångar mellan odlingslotter ska hållas öppna och rena från ogräs, framkomligt runt odlingslotten utan hinder. Det är medlemmarnas gemensamma ansvar att rensa gångarna från ogräs.
Staket och häckar måste vara välvårdade. Häckar ska alltid vara välklippta och får ej hänga ut över vägar, gångar eller över annan medlems stuglott.
Motordriven grind öppnas via medlems telefonsamtal till grinden. Medlem ansvarar för att lämna de mobilnummer som ska kunna öppna grinden (maximalt 2 mobilnummer per medlem).
Under odlingssäsong hålls motordriven infartsgrind öppen dagtid. Övrig tid ska alla fyra grindar vara stängda eller låsta.
Staket runt stuglott
Staket runt stuglott får vara maximalt 1,1 meter högt från marknivå och 50 procent genomsiktligt med lika mycket luft mellan spjälorna som spjälorna är breda. Staket ska ge ett välvårdat intryck och passa in i omgivningen.
Staket högre än 1,1 meter kräver bygglov, ansökan ska ske via styrelsen.
Nät runt odlingslott
Hönsnät eller stängselnät är tillåtna, kan med fördel ha träram. Totalhöjd får ej överstiga 1,5 meter.
Byggnationer
Inga ny- och tillbyggnationer samt färgsättning får utföras utan att kontakta styrelsen. Bygglov och rivningsansökan krävs för att bygga ny kolonistuga.
Blankett kan hämtas via hemsidan, ansökan görs skriftligen till styrelsen via mejl, styrelse@torsjodal.se
Rörinstallation för vatten och avlopp får inte finnas i stugan i enlighet med avtal Södertälje kommuns.
Hänsyn
I området ska vi alltid visa hänsyn till andra medlemmar när det gäller musik, fester m.m. Om man inte avtalat för speciella tillfällen med styrelsen ska det alltid vara lugnt och tyst i området efter kl. 22.00.
Hundar ska hållas kopplade utanför egen lott.
Kolonistuga
Stugan är ingen sommarstuga utan en kolonistuga med tillhörande odlingslott. Stugan får ej uthyras eller användas för permanentboende. Övernattning får ske 1 april – 30 september, därefter vid fåtal tillfällen.
Stugägare är skyldig att ha sin kolonistuga brandförsäkrad genom att ha en fritidshusförsäkring.
Vid eventuell myndighetskontroll är stugägare ansvarig.
Medlem är skyldig att ta kontakt med sotare om vedeldad kamin eller spis finns eller ska installeras.
Om stugan ska säljas kan detta göras efter anmälan till styrelsen.
Köparen ska vara bosatt inom Stockholms län och ansöka om medlemskap i föreningen. Kreditupplysning tas på köparen i samband med köp. Köparen ska godkännas av styrelsen samt kunna legitimera sig. Om lott ej är i odlingsbart skick tas avgift ut av säljaren för att möjliggöra återställande av odlingslotten.
Medlem ska meddela Skatteverket vid försäljning.
Odlingslott
Ett regnskydd, 4 m², kan uppföras enligt den ritning som Södertälje kommun tagit fram, denna kan erhållas av styrelsen. Regnskyddet ska målas mörkbrunt.
Ett växthus får vara maximalt 5 m².
Fiberduk får användas för att skydda odlingen för frost.
Rörinstallation för vatten och avlopp får inte finnas på kolonilotten.
Möbler avsedda för utomhusbruk är tillåtna på odlingslott.
Gemensamma områden
Medlem ska delta i arbetsuppgifter som är gemensamma för föreningen och i tillsynen och vårda den mark som föreningen arrenderar eller i övrigt disponerar. Kan till exempel vara att plocka upp skräp från marken och lägga i rätt sopkärl.
Arbetet är i första hand koncentrerat till städdagar och leds av styrelsen. Om medlem vid upprepade tillfällen inte deltar kan denne erläggas med extra avgift.
Härmed intygar jag att jag har tagit del av föreningens stadgar och ordningsregler.
Jag förbinder mig att följa dem. [1]
Datum för underskrift: ………..-……-……
Kolonilottens nummer: …………
……………………………………………………..
Underskrift
……………………………………………………..
Namnförtydligande
[1] Denna sida kommer att kopieras och förvaras av styrelsen